ATMINTINĖ TĖVAMS DĖL TINKAMO VAIKŲ ELGESIO VIRTUALIOJE ERDVĖJE

Lietuvoje prasidėjus nuotoliniam ugdymo procesui vaikai ypač daug laiko praleidžia internete, o pamokų organizavimas virtualioje erdvėje kelia naujų iššūkių tiek mokiniams,  tiek mokytojams ir tėvams. Pirmiausia,  labai svarbu suprasti, jog nuotolinėse pamokose galioja tokios pačios elgesio taisyklės, kaip ir mokykloje. Nuotolinės pamokos – tai vieša erdvė, todėl netinkamas elgesys, necenzūriniai žodžiai, patyčios yra baustinas ir teisinę atsakomybę užtraukiantis elgesys.

Atminkite, kad:

  1. Necenzūriniai žodžiai virtualioje pamokoje yra traktuojami kaip chuliganiškas elgesys. Tokie veiksmai gali užtraukti administracinę atsakomybę pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimo kodekso 481 str. ,,Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas“ (bauda iki 240 eurų).
  2. Virtualiose pamokose galioja tokios pačios drausmės ir mandagaus elgesio taisyklės, kaip ir mokykloje. Pastebėję patyčias internete, praneškite www.švarusinternetas.lt. Įvertinkite grėsmę vaikui, jo sveikatai – jei grasinama ar persekiojama, kreipkitės į policiją.
  3. Priminkite, kad negalima atskleisti slaptažodžių, taip pat ir prisijungimo prie virtualių pamokų nuorodų kitiems žmonėms, ir padėkite susikurti saugius slaptažodžius.
  4. Neteisėtas prisijungimas prie informacinės sistemos ar neteisėtas elektroninių duomenų perdavimas gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę.
  5. Priminkite vaikams niekada neskelbti asmeninės informacijos: namų adreso, telefono numerio, asmens kodo, klasės, kurioje mokosi, ir pan.
  6. Saugodami mažamečius vaikus nuo neteisėtos ir žalingos informacijos internete, įdiekite įrenginiuose, kuriais leidžiate jiems naudotis, turinio filtravimo priemones, apie kurias daugiau patarimų rasite čia: https://www.esaugumas.lt/lt/turinio-filtravimo-programos/316.
  7. Priminkite vaikams, kad negalima bendrauti su nepažįstamais asmenimis internete ir jokiu būdu negalima eiti į susitikimus su jais.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato

                                                     Šalčininkų rajono policijos komisariatas

This entry was posted in Naujienos. Bookmark the permalink.